Jump to content

Recommended Posts

Salam.

http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/constructing-the-deviant-other-religious-traditionalism-in-contemporary-malaysia-norshahril-saat/

"..In fact, a prominent contemporary scholar, Khaled Abou El-Fadl, reckons that both Sunnis and Shias concur on the five basic pillars of Islam — confession of faith, prayers, fast, tithe and haj. Apart from theological differences, Shias are also deemed as “deviant” because they form a minority, both in Malaysia and also in the Islamic world generally. Hence, they are seen as not being part of the mainstream..."

Artikel ini benar-benar buat saya berfikir. Bolehkah kita dengan mereka benar-benar bersatu? Bolehkah satu hari nanti mereka berhenti mendengar kerajaan taghut dan melayani pembangkang bodoh dan menganggap kita adalah sebahagian daripada mereka, ibubapa mereka, saudara kandung mereka, anak-anak mereka?

Bolehkah mereka menganggap kita sebagai tak salah dan membiarkan kita? Berhenti daripada mendakwa kita kufur dan mengasihi Imam-imam kita yang bukan orang lain dengan mereka tetapi adalah saudara dan anak-anak kepada Nabi SAAW mereka?

Bolehkah suatu hari nanti mereka yang mengahwini perempuan-perempuan dan lelaki-lelaki kita bertoleransi dan berhenti daripada memberi tekanan-tekanan mental dan penindasan dengan menerima perempuan-perempuan dan lelaki-lelaki kita ini sebagai Syiah dan menerima bahawa amalan-amalan orang-orang ini adalajh sebagai mengikuti ahlul bait Nabi yang dikenalpasti dalam AlQuran?

Bolehkah kita menjadikan perbincangan dan kemudian persetujuan untuk berbeza pandangan sebagai sebahagian daripada cara untuk mencapai kemaslahatan masyarakat?

Sesungguhnya saya sungguh hairan bagaimana boleh bersetuju mengenai hukum hudud dengan parti kaum majoriti nasrani boleh dicapai dekat pilihanraya ini tapi boleh "banned" buku-buku kita di Kota Bharu!! Dah laa anggap kita sesat pulak itu!!!

Sungguh kita dianaktirikan? Bukan!! Bahkan kita telah di"bast###"kan oleh saudara-saudara kita sendiri!!

Sesungguhnya, wahai Syiah yang kini mungkin telah berjumlah 4 juta orang: silalah daftar sebagai pengundi!! Tahulah kalian untuk mengundi dalam pilihanraya ke 13 akan datang!!!

On another note, apakah pandangan saudara-saudara tentang perpaduan Syiah-Sunni di Malaysia? Apakah peluang kalian untuk mendidik masyarakat kita yang jumud otak dan enggan pula berfikir ini tentang hak-hak keluarga Rasulullah SAAW?

Sekian. Wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×