Jump to content

Recommended Posts

(salam)

Yes Sunflower. You need at least 50 posts total. 15 more posts to go. :)

We also have a new user from Malaysia joining ShiaChat to learn about the School of Ahlul Bayt. He left a message on my profile. His user profile is

http://www.shiachat.com/forum/index.php?/user/72873-khairulasw/

(wasalam) (salam)

OIC... Sometimes I prefer to be a silent reader, just read other members' posts... Hmmm... It seems that I need to be more active in chitchatting then... ^_^

Edited by sunflower9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Untuk makluman semua saya dari golongan sunni...saya berhajat untuk menukar pegangan saya kepada syiah...oleh yang demikian saya berharap ada sesiapa didalam forum ini dapat membantu saya. Saya berasal dari banting selangor...minta tolong ye sahabat....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Untuk makluman semua saya dari golongan sunni...saya berhajat untuk menukar pegangan saya kepada syiah...oleh yang demikian saya berharap ada sesiapa didalam forum ini dapat membantu saya. Saya berasal dari banting selangor...minta tolong ye sahabat....

Waalaykumsalam, cik khairul

alhamdulillah, pertama sekali syukur ke hadrat Ilahi cik khairul mendapat anugerah seperti ini, cahaya Ahlulbayt, yg sungguh2 berharga melebihi segala-galanya, alhamdulillah, may Allah bless u for your sincere intention :)

yep, cik khairul jgn segan2 yek, beritahulah kami, apeyang boleh kami bantu, siti ade ramai kawan2 Ab, so feel free untuk contact siti yek , inshaallah, akan kami bantu seboleh semampu yg mungkin :)

sentiasa mendoakan kejayaan

siti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Allhamdulillah...terima kasih pada kawan-kawan AB....khususnya pada Siti kerana dapat membantu saya yang ingin mencari jalan kebenaran...saya ingin menjadi AB yang sejati jd saya ingin belajar dan mempelajari semua ilmu agama Islam yang diterapkan oleh AB...jika ada pengajian atau kuliah bagi orang yang baru ingin mendekati AB jemputlah saya sekali...saya ingin sekali mengikutinya walau dimana sekalipun tempat tersebut InsyaAllah saya sanggup datang untuk mempelajarinya......

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

Welcome Bro. I am happy to hear about your interest in following the path of Ahlul Bayt. You are at the right place here. Here, you'll find Shias from all over the world. We have a number of Shia Muslim from Malaysia, Indonesia and Singapore.

I remember browsing few Shia books in the Malay language on internet. I believe these books were uploaded at Malay based sites call AlMuwaddah and Yayasan Fatima. I am not sure if these sites are still hosting these books or if these books can be found online. Still the best site to learn about the pure teaching of Islam is al-islam.org.

Do not hesitate to ask if you have questions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Allhamdulillah...terima kasih pada kawan-kawan AB....khususnya pada Siti kerana dapat membantu saya yang ingin mencari jalan kebenaran...saya ingin menjadi AB yang sejati jd saya ingin belajar dan mempelajari semua ilmu agama Islam yang diterapkan oleh AB...jika ada pengajian atau kuliah bagi orang yang baru ingin mendekati AB jemputlah saya sekali...saya ingin sekali mengikutinya walau dimana sekalipun tempat tersebut InsyaAllah saya sanggup datang untuk mempelajarinya......

Sounded very suspiscious.... :dry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam.

Atau dia saja nak menjerat dan mengenakan orang-orang kat sini? Atau dia convinced that apa sahaja Syiah adalah salah dan sesat? Atau dia saja nak buat jahat?

Saudara Khairul,

Anda kelihatan "bodoh"?!!! Totally out of character untuk orang yang interested tentang ahlul bait!!!

Sila jelaskan diri anda atau semoga moderator menyuruh anda ber...bus!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam.

Atau dia saja nak menjerat dan mengenakan orang-orang kat sini? Atau dia convinced that apa sahaja Syiah adalah salah dan sesat? Atau dia saja nak buat jahat?

Saudara Khairul,

Anda kelihatan "bodoh"?!!! Totally out of character untuk orang yang interested tentang ahlul bait!!!

Sila jelaskan diri anda atau semoga moderator menyuruh anda ber...bus!!

Bismillahirrahmanirrahim

Allahumma solli 'ala muhammad wa alihi muhammad

Assalammualaikum, cik NH

kita ada dua pilihan :

1) kita mempercayai sepenuhnya ape yg dikata oleh cik khairul ini, kita percaya niatnye yg ikhlas untuk mendalami ajaran ahlulbayt. Nah, kalau ini betul2 niat cik khairul, alhamdulillah......, kite pun selamat dari perbuatan bersangke buruk kepadanya...

2) kita mengambil pendirian untuk berasa curiga , dan meragui niatnye. Nah, kalau benar cik khairul ni ader niat tersembunyi, make kite terselamat dari membuat tuduhan tak baik terhadapnya. tetapi, kalau niatnye memang betul2 ikhlas..., aduh tak ke rase bersalah kite dibuatnye?

jadi, pade siti adalah lebih bijak dan lebih baik kite sentiasa bersangka baik... lagipun kan Allah ade ingatkan kite supaya sentiasa bersangka baik pada sesama muslim, nah kalau orang itu ader niat tak baik, itu antara dia dengan Allah, .......dan kite pulak, cukuplah Allah sebagai pelindung....sungguh, Allah itu pelindung bagi orang2 yg beriman......

apa yg pasti , niat yg baik akan sentisa mendapat ganjaran

dan niat yg baik akhirnye pasti baik jugak :)

kate org putih , the outcome of goodness is goodness , tak gitu ?

indeed all praises belong to Allah , the source of all goodness ... :) alhamdulillah, for that we all are grateful to Him..

siti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam,

Jika seseorang itu iklas, kita tidak perlu risau.

Di Malaysia ni banyak sangat musuh dalam selimut. Jika sekiranya mereka hendak memasuki didalam jemaah AB, bunyinya seperti dibawah

Allhamdulillah...terima kasih pada kawan-kawan AB....khususnya pada Siti kerana dapat membantu saya yang ingin mencari jalan kebenaran...saya ingin menjadi AB yang sejati jd saya ingin belajar dan mempelajari semua ilmu agama Islam yang diterapkan oleh AB...jika ada pengajian atau kuliah bagi orang yang baru ingin mendekati AB jemputlah saya sekali...saya ingin sekali mengikutinya walau dimana sekalipun tempat tersebut InsyaAllah saya sanggup datang untuk mempelajarinya......

jika kita bawa mereka berjumpa dengan semua sahabat AB dan tempat belajar mereka di seluruh Malaysia, habis semuanya terbungkar.

Kita perlu berhati hati didalam berkawan dengan seseorang yg "over zealous" didalam approach mereka. Jangan disebabkan kita, sahabat sahabat AB lain menderita.

Jika ada sesiapa di malaysia yang bertanya dimana tempat tempat sahabat AB, saya tak akan beritahu sehingga saya pasti siapa penanya itu. Rakyat Malaysia terlalu mudah percaya pada orang lain.

Banyak SB (special branch) officers telah masuk kedalam tempat tempat AB, alhamdulillah....kebanyakkan pengikut AB hanya focus pada Ahlulbayt dan mengingati Ahlulbayt...tidak langsung berniat menjatuhkan kerajaan.

Layman

Edited by layman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam,

Jika seseorang itu iklas, kita tidak perlu risau.

Di Malaysia ni banyak sangat musuh dalam selimut. Jika sekiranya mereka hendak memasuki didalam jemaah AB, bunyinya seperti dibawah

jika kita bawa mereka berjumpa dengan semua sahabat AB dan tempat belajar mereka di seluruh Malaysia, habis semuanya terbungkar.

Kita perlu berhati hati didalam berkawan dengan seseorang yg "over zealous" didalam approach mereka. Jangan disebabkan kita, sahabat sahabat AB lain menderita.

Jika ada sesiapa di malaysia yang bertanya dimana tempat tempat sahabat AB, saya tak akan beritahu sehingga saya pasti siapa penanya itu. Rakyat Malaysia terlalu mudah percaya pada orang lain.

Banyak SB (special branch) officers telah masuk kedalam tempat tempat AB, alhamdulillah....kebanyakkan pengikut AB hanya focus pada Ahlulbayt dan mengingati Ahlulbayt...tidak langsung berniat menjatuhkan kerajaan.

Layman

(salam)

Terima kasih sdr Layman atas penerangan....

Saya tak terfikir pula sampai begitu sekali...(anyway, sebab saya sunni, jadi saya akan rasa 'selamat')

Tapi betul juga apa yg dikatakan, kadang2 orang yang kita nampak sangat macam baik rupanya musang berbulu ayam.

Takut pula rasanya kalau niat saya yang baik pun akan disalahfahamkan :(

p/s: tapi kalau tgk nickname dia ada asw (aswj) saya pun tertanya2 juga perlukah letak huruf2 tu.... :dry:

Edited by sunflower9

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

Saya terjumpa ini semasa merayau2 dlm Internet, tapi saya paste separuh saja ya:

Judul Asal : Lillahi Tsumma Li at-Tharikh (Untuk Allah Kemudian Untuk Sejarah)

Judul Buku : Mengapa Saya Keluar Dari Syiah?

Penulis : Sayid Husain al-Musawi

Penerbit : CV. Pustaka al-Kautsar, Jakarta Timur,August 2002

Pengedar : Pustaka Indonesia, Wisma Yakin, Kuala Lumpur.

-------------------------------------------------------

Peristiwa di mana Ulama'-Ulama' besar Syi'ah keluar

dari aliran sesat ini memang sudah tidak asing lagi

malah ada di antara mereka yang disembelih dan

dicincang mayat mereka setelah mereka secara terbuka

bertaubat dari fahaman sesat lagi merbahaya ini.

Antara tokoh-tokoh Syi'ah yang bertaubat adalah

Ayatullah Uzhma Imam Sayid Abul Hassan al-Asfahani,

Sayid Ahmad al-Kasrawi, al-Allamah Sayid Musa al-Musawi,

Sayid Ahmad al-Katib, Abu al-Fadhl al-Burqui dan

lain-lain lagi.

Buku yang sedang diulas ini adalah

berkenaan dengan Sayid Hussain al-Musawi seorang

mujtahid dari alirang Syiah yang kemudiannya

mengumumkan secara terbuka bahawa beliau bertaubat

dari aliran sesat ar-Rafidhah ini dan beliau

mendetailkan bukti-bukti kesesatan Syi'ah yang diambil dari

kitab-kitab muktabar mereka sendiri.

Sayid Hussain al-Musawi dilahirkan di Karbala dan

mendapat pendidikan di kota ilmu (hauzah) di Najaf.

Beliau telah lulus dengan cemerlang di situ dan

dianugerahkan derajat Ijtihad oleh tokoh besar Ulama'

Syi'ah iaitu Sayid Muhammad Hussain Ali Kasyif

al-Ghita.

Persoalan saya, untuk berlaku adil, apa pendapat AB sekalian tentang buku ini? (saya belum membacanya) dan siapakah Sayid Hussain al Musawi ini?

Tq.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

Saya terjumpa ini semasa merayau2 dlm Internet, tapi saya paste separuh saja ya:

Judul Asal : Lillahi Tsumma Li at-Tharikh (Untuk Allah Kemudian Untuk Sejarah)

Judul Buku : Mengapa Saya Keluar Dari Syiah?

Penulis : Sayid Husain al-Musawi

Penerbit : CV. Pustaka al-Kautsar, Jakarta Timur,August 2002

Pengedar : Pustaka Indonesia, Wisma Yakin, Kuala Lumpur.

-------------------------------------------------------

Peristiwa di mana Ulama'-Ulama' besar Syi'ah keluar

dari aliran sesat ini memang sudah tidak asing lagi

malah ada di antara mereka yang disembelih dan

dicincang mayat mereka setelah mereka secara terbuka

bertaubat dari fahaman sesat lagi merbahaya ini.

Antara tokoh-tokoh Syi'ah yang bertaubat adalah

Ayatullah Uzhma Imam Sayid Abul Hassan al-Asfahani,

Sayid Ahmad al-Kasrawi, al-Allamah Sayid Musa al-Musawi,

Sayid Ahmad al-Katib, Abu al-Fadhl al-Burqui dan

lain-lain lagi.

Buku yang sedang diulas ini adalah

berkenaan dengan Sayid Hussain al-Musawi seorang

mujtahid dari alirang Syiah yang kemudiannya

mengumumkan secara terbuka bahawa beliau bertaubat

dari aliran sesat ar-Rafidhah ini dan beliau

mendetailkan bukti-bukti kesesatan Syi'ah yang diambil dari

kitab-kitab muktabar mereka sendiri.

Sayid Hussain al-Musawi dilahirkan di Karbala dan

mendapat pendidikan di kota ilmu (hauzah) di Najaf.

Beliau telah lulus dengan cemerlang di situ dan

dianugerahkan derajat Ijtihad oleh tokoh besar Ulama'

Syi'ah iaitu Sayid Muhammad Hussain Ali Kasyif

al-Ghita.

Persoalan saya, untuk berlaku adil, apa pendapat AB sekalian tentang buku ini? (saya belum membacanya) dan siapakah Sayid Hussain al Musawi ini?

Tq.

Any references in English on this book that we can get through internet? Why only in Bahasa Malaysia / Indonesia? Or this book was meant to fool the malay speaking people.

Edited by layman

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

This is a propaganda book. The only information you can find are from Malay wahhabi sites.

Strangely no one have heard of this book. I don't even know who the author is. I cannot find any information about the original arabic book (supposedly translated from).

What is more funny is that the mysterious author of this anti-shia book is taunted as a great Shii ulama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

This is a propaganda book. The only information you can find are from Malay wahhabi sites.

Strangely no one have heard of this book. I don't even know who the author is. I cannot find any information about the original arabic book (supposedly translated from).

What is more funny is that the mysterious author of this anti-shia book is taunted as a great Shii ulama.

B) (salam) taip saja nama Musa al-Musawi dalam Yahoo atau Google. Bersepah (sampah...) namanya . Bukunya telah diterjemah oleh Dr. Aziz Hanafi ke dalam Bahasa Malaysia. (http://www.scribd.com/doc/25151449/kenapa-Aku-Meninggalkan-Syiah-Dr-Sayid-Musa-Al-Musawi . http://www.slideshare.net/drfarza/kenapaakumeninggalkansyiahdrsayidmusaalmusawi )

Rasanya at-Tijani as-Samawi telah mengulas mengenainya dalam bukunya Syiah itu ahli Sunnah...http://www.al-Islam.org/real/44.htm.

Baca tajuk buku tu dah cukup mual, loya , rasa macam nak muntah, belum lagi karangan syeikhul arqam Bahaya Syiah..

Selamat Hari Raya Korban. Wassalam.

Edited by Rosley

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any references in English on this book that we can get through internet? Why only in Bahasa Malaysia / Indonesia? Or this book was meant to fool the malay speaking people.

Ahah... lupa nak cek ada tak dalam English.

(salam)

This is a propaganda book. The only information you can find are from Malay wahhabi sites.

Strangely no one have heard of this book. I don't even know who the author is. I cannot find any information about the original arabic book (supposedly translated from).

What is more funny is that the mysterious author of this anti-shia book is taunted as a great Shii ulama.

Ishhhh... teruknya manusia... sampai sanggup menghalalalkan apa saja demi niat tak suci mereka.

B) (salam) taip saja nama Musa al-Musawi dalam Yahoo atau Google. Bersepah (sampah...) namanya . Bukunya telah diterjemah oleh Dr. Aziz Hanafi ke dalam Bahasa Malaysia. (http://www.scribd.com/doc/25151449/kenapa-Aku-Meninggalkan-Syiah-Dr-Sayid-Musa-Al-Musawi . http://www.slideshare.net/drfarza/kenapaakumeninggalkansyiahdrsayidmusaalmusawi )

Rasanya at-Tijani as-Samawi telah mengulas mengenainya dalam bukunya Syiah itu ahli Sunnah...http://www.al-Islam.org/real/44.htm.

Baca tajuk buku tu dah cukup mual, loya , rasa macam nak muntah, belum lagi karangan syeikhul arqam Bahaya Syiah..

Selamat Hari Raya Korban. Wassalam.

Musa Al Musawi la pulak... Nama pengarang fiktif pun pun boleh bertukar2... Hmmm... :dry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum...

Kalu ada dikalangan kamu da ckp mcm tu xpelah....saya ni cpt terasa...walau ada yg sokong sekalipun saya tetap terasa...bak kata pepatah sebab nila setitik abis susu sebelanga...saya nak blaja pasal AB dituduh mcm2...kamu tau ke apa yg ada dihati saya...kamu ni tuhan ke bole tau apa tujuan saya blajar pasal AB...saya betul2 kecewa...saya x kan ada niat dan mibnat nak mengenal AB sbb saya rasa maksud AB tu bukan Ahlul Bait tapi Arah Beredar...sbb nak mengenali AB tapi dituduh bukan2 seperti suruh beredar dan jangan cuba mengenali AB...Kalu betul2 AB tu agama benar dia akan terima org yang ingin kebenaran dan tidak akan tuduh sebarangan..tp anggapan saya salah...AB Arah Beredar....saya akan beredar....Assalamualaikum AB2 sekelian... :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum...

Kalu ada dikalangan kamu da ckp mcm tu xpelah....saya ni cpt terasa...walau ada yg sokong sekalipun saya tetap terasa...bak kata pepatah sebab nila setitik abis susu sebelanga...saya nak blaja pasal AB dituduh mcm2...kamu tau ke apa yg ada dihati saya...kamu ni tuhan ke bole tau apa tujuan saya blajar pasal AB...saya betul2 kecewa...saya x kan ada niat dan mibnat nak mengenal AB sbb saya rasa maksud AB tu bukan Ahlul Bait tapi Arah Beredar...sbb nak mengenali AB tapi dituduh bukan2 seperti suruh beredar dan jangan cuba mengenali AB...Kalu betul2 AB tu agama benar dia akan terima org yang ingin kebenaran dan tidak akan tuduh sebarangan..tp anggapan saya salah...AB Arah Beredar....saya akan beredar....Assalamualaikum AB2 sekelian... :angry:

(wasalam)

(salam)

Alahai sdr khairul, cuba sdr baca balik apa yg sdr tulis dan sdr layman tulis... ada benarnya kata2 sdr layman itu. Cuba sdr bayangkan kalau ini bukan chatroom, tapi alam realiti. sdr tiba2 jumpa seseorang di jalanan, lepas itu sdr terus usulkan kepada orang itu boleh tak sdr ikut saja ke mana dia pergi? tentulah ia mendatangkan syak wasangka, dan menakutkan org tu pula. Atau sdr kecil hati dgn kata2 NHGauth tu?

kalau sdr betul2 nak mendalami AB, saya syorkan sdr bacalah dulu buku2 atau dlm internet ni banyak sumber AB... kalau sdr ada soalan, then sdr minta penjelasan dari mereka di chatroom ni. saya pun begitu juga, sebab saya AS dan baru berjinak2 dgn AB.

saya harap kalau sdr betul2 ikhlas nak belajar tentang AB, sdr tak putus asa dan berkecil hati. kan sesuatu tu perlu diusahakan dan mendapat banyak halangan sebelum mencapai kejayaan?

Edited by sunflower9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum...

Kalu ada dikalangan kamu da ckp mcm tu xpelah....saya ni cpt terasa...walau ada yg sokong sekalipun saya tetap terasa...bak kata pepatah sebab nila setitik abis susu sebelanga...saya nak blaja pasal AB dituduh mcm2...kamu tau ke apa yg ada dihati saya...kamu ni tuhan ke bole tau apa tujuan saya blajar pasal AB...saya betul2 kecewa...saya x kan ada niat dan mibnat nak mengenal AB sbb saya rasa maksud AB tu bukan Ahlul Bait tapi Arah Beredar...sbb nak mengenali AB tapi dituduh bukan2 seperti suruh beredar dan jangan cuba mengenali AB...Kalu betul2 AB tu agama benar dia akan terima org yang ingin kebenaran dan tidak akan tuduh sebarangan..tp anggapan saya salah...AB Arah Beredar....saya akan beredar....Assalamualaikum AB2 sekelian... :angry:

AB bukan untuk orang sebarangan...dan bukan untuk orang yang terlalu emosional. Perbuatan saudara adalah tidak rational. Typical malay characteristics. Nabi kena baling batu dan sampah pun tidak meninggalkan usaha untuk menyampaikan Islam.

Saya syorkan saudara mengenal Tuhan dan Nabi dahulu. Kenal erti keiklasan. Orang yang iklas tidak pernah give - up.

Layman

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

We were a little bit skeptical. But I hope you don't blame us. We are not against anyone learning the school of ahlul bayt. Why should we be hostile to people who want to know us and our belief?

The biggest problem in Malaysia is that the Malaysian Government is very narrow minded and hostile to Shias. We are treated like criminals. You can't really practice your faith openly.

There is an internet petition here http://www.gopetition.com/petition/39665.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recent Posts on ShiaChat!

    • 110 Sunni religious scholars mentioned Ghadir event in their book. I really don't understand why Sunni Muslims pretend to be blind on these facts.
    • Lol where are you coming up with these ideas? I had one but I’m not allowed to make a poll up.
    • Living in less gravity or more radiation would necessitate adaptation. Either we would need to use technology to adapt, or we would need to evolve. 
    • One of the most important thing to consider would be that our Holy Prophet pbuh who did even not curse his worst enemies came out in a state when he was sick to chase everyone except a few out of Medina & cursed those who disobeyed him & did not leave Medina at once. "Make haste in joining Usamah's legion. May Allah curse whoever fags behind Usamah's army."   We all know that Abu Bakr and Umar were both supposed to be in that army under an eighteen year old which means they disobeyed the direct orders of the Prophet pbuh and were part of those who were cursed by the Prophet. Just imagine what is going to happen to those who are cursed by the Holy Prophet pbuh.  Now the point to consider is why would our Prophet pbuh take so much pain to make sure everyone he wanted was out of Medina in his final days? Could it be that he envisaged something like Saqifa happening that he wanted to make it a clear ground for Imam Ali's elevation?
×