Jump to content

Recommended Posts

fzahra, dindaster,

Salam.

Alhamdulillah, ada pun balasan. Saya tak tau sama ada ramai Malaysian yang AB.

Nak tanya sikitlah, sdr berdua ni memang AB dari keturunan atau revert?

Saya ada juga mengikuti forum2 Malaysia tentang AB ni, tapi selalunya rasa sakit hati, tak dapat baca dengan tenang sebab ramai sangat AS yang bang AB kaw2 punya. Nak diskus secara berhemah pun tak daya, asyik kena tuduh sesat, padahal baru nak bertanya sebab ingin tahu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fzahra, dindaster,

Salam.

Alhamdulillah, ada pun balasan. Saya tak tau sama ada ramai Malaysian yang AB.

Nak tanya sikitlah, sdr berdua ni memang AB dari keturunan atau revert?

Saya ada juga mengikuti forum2 Malaysia tentang AB ni, tapi selalunya rasa sakit hati, tak dapat baca dengan tenang sebab ramai sangat AS yang bang AB kaw2 punya. Nak diskus secara berhemah pun tak daya, asyik kena tuduh sesat, padahal baru nak bertanya sebab ingin tahu.

Salam sunflower9,

Saya bukan AB dari keturunan, kira revertlah. Suami tak paksa, kira banyak belajar dari dia dan kawan2 terdekat. Alhamdulillah.

Sy mula2 memang tak tau menahu pasal forum ni. SY ada baca thread lama Malaysian yg AB. Tapi lama sgt dah. Rasanye tak ramai yg kat sini, pasal senyap je. Not sure.

Kat Cari.com, banyak jugak info tapi selalu jadi gaduh je, nak baca pun tak tenteram. Blog ummuabiha pun ok, tapi banyak pasal politik, kalau nak tanya apa2 soalan rasanya ramai yg boleh jawab kot. Cuma kalau ada yg mencelah tu biasalah.

Sunflower kat mana sekarang?

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

Hello to my Malaysian friend :!!!: Welcome to ShiaChat!

I think we have a small number of Malaysian and Indonesian here. They are around here..somewhere.

BTW, I spent a significant part of my youth in Malaysia, so I am aware of the cultural and traditional background. As for your question, no, I am not a revert. I am originally Shia.

Edited by Zareen

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam) !

appa khabar?

no you are wrong! I'm not Malay!

I was living in Malaysia from one year ago or more! I looking around for any Shia masjid or Hussanieh or any sign from shias bit couldn't find, till now! would any of Malaysian pleas help me to find any massjid here (KL) ...

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello all.

I hadnt logged in for a long time. However, I have been in this situation (in KL and not knowing where to go for moharram) - and was killing me. I hope you have found some place to go, if you haven't the following are your options:

1. The iranians have a majlis (1st muharram to 5th muharram) at the iranian school, somewhere near centrepoint (near jelatek lrt station) - you will get off at jelatek and take a taxi to centrepoint. Get off the taxi and walk towards the signal light (walk across the overheard bridge if possible to the other side). Keep walking away from centre point on the main road. And keep looking towards your right. You will see signs in farsi (i hope).

2. The above gets moved to another location (6th muharram onwards) which is further down the main road (dont get off at centrepoint). Its a hall called 'something dewan'.

Apologies if the directions are unclear. The majlis is obviously in farsi only.

3. The other option is the malay shia centre. Considerably more difficult to find, its somewhere near Gombak. However, you will find majlis in Malay and Noha etc. in Urdu/Punjabi.

If you really really need help, I can get in touch with someone who could provide further details to the Gombak location (as I dont live in KL any more).

Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam wa rahmah..saya seorang melayu..malaysian n based in malaysia..alhamdulillah..am a single mom...converted dekat 2 thn atas hidayah Allah dan kasih Imam Zaman AJF..em..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunflower9,fzahra ..mmg betul pun..mmg payah sgt nak berbicara atau berdialog bg membuka fikrah ..saya harap via this chat room leh kita discuss..sy sgt baru dlm AB n I really need friend (terutama mu'minah) utk tambahkan pengetahuan...am restricted utk join sebarang halaqah di mana2 hauzah atas sbb2 yang xdpt diperjelaskan di sini..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam...apa kabar semua, alhamdulillah,dapat saya temukan satu forum berguna macam ni...saya x revert,keturunan.mak dan ayah yg revert dulu..masih belajar..di Serdang..salam perkenalan buat semua...

Edited by ammarredza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam...apa kabar semua, alhamdulillah,dapat saya temukan satu forum berguna macam ni...saya x revert,keturunan.mak dan ayah yg revert dulu..masih belajar..di Serdang..salam perkenalan buat semua...

salam wa rahmah...alhamdulillah..ada jugak at last ada jugak dr m'sia..:))+

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam

Sorry dah lama tak sign in sini.

Mwaddah78 ~ welcome! saya pun takde kawan Melayu yg AB. masalahnya kat forum ni sy tak berapa familiar. Sy try email awk tak boleh pula..

ammarredza ~ welcome juga! untung awak Ab dari keturunan. Senang kalau nak rujuk kalau ada apa2 perkara nak tanya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Saudara-saudara dan saudari-saudari sekelian,

Semoga anda semua di dalam kebaikan.

Tahukan anda bagaimana nak ke alamat ini:

http://almawaddah.free-site-host.com/

Atau apakah yang telah berlaku kepada webmaster site ini?

Sekian, terima kasih.

Alamat terbarunya http://almawaddah.hostei.com/

Maaf sebab dah lama tak ngadap pc. tak jadi nak reply. Salam.

Edited by Rosley

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×