Jump to content

Recommended Posts

(salam)

Ini sahajalah thread melayu kita so....pls treasure it. :)

Jangan jadi macam thread punjabi airways...if you know what I mean. I just hope that this thread ni boleh terus go all the waaaaaayyy.... :D

Wassalam, Sarah

p/s: bro tengku ada 2 post yang sama? :blink:

Edited by sarah786

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam Sarah,

Saya at Singapura last Sabtu / Ahad. Drove all the way! At least sebulan sekali mesti pergi S'pura. And on the way there, countless S'poreans made a wonderful traffic jem at causeway, going up north to KL!! Terbalik pulak, depa spent SGD in KL, i spent RM in Orchard Road.

rgds

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Salamun Alaikum. Sekali sekala saja ada peluang tengok shiachat. Banyak juga komen. Ada Melayu, banyak orang putih. Setengah boleh faham setengahnya terabur je. Untuk UmHasan, sebahagian pencinta ahlu bayt di Malaysia menggunakan kependekan A.B sahaja untuk taqiyah. :D Masalah ISA sebenarnya bukan kerana langgar sempadan atau undang-undang cuma peringkat yang boleh menjejaskan politik dia je. Sama ada dia al-Arqam, KMM atau JI semuanya karut- tiada penjelasan sebenar. KMM misalnya dua tiga kali ditukar nama sekejap orang tu ketua, sekejap orang lain , saya kenal mereka yang telah di ISA kan, seorang tu pijak semut tak mati, tapi kena juga ISA. seorang saudara lagi yang nak di ISA kan tetapi selalu sakit-sakit , tahu apa bahagian SB kata " hok nyusahkan kita baik tak payah tangkap" Kalau betul langgar undang-undang dak kira sakit atau sihat tangkap je. jangan mare :!!!: AB yang kena ISA disebabkan menterjemah buku-buku yang hebat misalnya "Kenapa Aku Memilih Mazhab Ahlu Bayt". tak kan terjemah buku dan menyebarkan hasil pemikiran langgar undang-undang. Rasanya balik zaman Socrates yang minum racun tu... al-Arqam sebab ketua dia tawar diri nak jadi PM :!!!: . Sorry panjang sebab masa lain saya sibuk. Salam taqiyah yang berterusan. B) pbuh

Malay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam guys/girls,

went back again 2 singapore on tuesday/wednesday. kali nie i drove all d way 2 singapore and guess what? stayed at Conrad. Very nice hotel but unfortunately confirmation of SARS just came out in the news.

Cut short d business visit, due family in kl dah bising. Drove back immediately yesterday night. am i doing d right thing? semoga SARS tidak berulang lagi, banyak kenalan yg dah macam sedara di sana.

Rosley,

anda tidak faham...

wassallam

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Salamun alaikum. Memang sebenarnya saya tak faham. Sebab tu saya katakan sebahagian saja faham. Minta maaf. :D pbuh

Edited by Rosley

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Bagaimana SARS di S'pura. Semoga semuanya sihat. Maaf sekiranya terpolemik. Bukan apa lama terpendap. Nak cakap dengan orang sekeliling semuanya sunni. Bila jumpa shiachat rasa lega sikit. Kadang-kadang jumpa A.B dua tiga tahun lepas tu tak tahu kat mana. Marah ke Tengku ? Nama saya masuk dalam doa tidak. Semoga anda sihat. Wassalam. :D pbuh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam,

macam nie lah Rosley, be a good malaysian muslim boy, okay! Dan anda akan faham kenapa ada ISA. Dan macam juga di Kota Singapura, mereka saling memahami keberkesanan ISA.

Tak usahlah nak risau polemik Sunni/Shiah. Penting sekali jaga diri sendiri, buat amalan yg sebaik mungkin, kalau anda student, study hard and learn English! And baiki diri sendiri, dunia dan akhirat! Kata Ustaz saya, anda nak kata Shiah salah, tak boleh... fahaman asas, percaya kepada Allah dan kekasih Allah, Nabi Muhammad ada pada mereka. So let it be dan jaga iman sendiri dulu. Itu semua kerja tuhan dan kita berprasangka baik sesama islam.

Saje je teringat masa kat UK (masa student) housemate arab, shiah, tapi lebih kurang macam saya juga, hanyut & hancus. Tapi sekarang, alhamdulillah dan rindu sekali kat mekah, kaabah, makam nabi dan sahabat2 di masjid nabawi (Saidina Abu Bakar (ra), Saidina Umar (ra), Saidina Uthman (ra)) Ada rezeki dan panjang umur, nak melawat makam Saidina Ali(RA) kat Iraq.

Nie another story in S'pore.

Yg buat I marah nak balik cepat bukan kerana SARS, tapi officer kat Causeway. Safety, security check, I kena 100%, my three pointed star car was throroughly check, lucky, i tak benar anjing masuk dalam kereta I, after immigration but before the security check point, I kena check temperature, takut SARS!! they picked randomly. Funny thing, malaysian side is sooo relax, masa balik dari Kota Singapura takde pun kena check temperature.

And then, I used Brunei money, some retailers refused to accept! Funny, Bank Negara Temasek said ok, the merchants acted negatively.

rgds

Tg Hj M.A.M

Semoga the Dr and family in good health and wealth forever..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sis Sarah,

Mungkin they tengok I twice in a week pi Temasek (last weekend and tuesday/wednesday) yg membuatkan kena security check! Ha ha ha

Tapi I respect, ur immigration, yg melayu yg selalu tanya khabar, senyum dan last sekali boleh mentioned this word, tak nak ambil orang kita jadi future wife?? Again ha ha ha, I ketawa with them!

chow!

Share this post


Link to post
Share on other sites

(salam)

terimakasih Rosley for your explanation of A.B. Terlampau banyak abbreviations like KMM & SB..saya tak fahamlah.

Tengku..kalaulah ramai saudara sunni/wahabi kita berpendirian seperti Tengku dan ustaz tengku...mashaAllah..amanlah sikit dunia kita ini. But in reality, tidak begitu..betul tak? Kita pencinta A.B (quoting Rosley) tidak ada masalah dengan saudara kita, the mainstream Muslims. InshaAllah, kalau semua shia/sunni/wahabi boleh bersatu berasakan kalimah lailaha illallah muhammadurrasullah..inshaAllah we will be strong enough to fight the real enemy.

Jadi Rosley, nak tanya sedikit..macam mana orang shia commemorate occasions like Muharram or celebration..sembunyi-sembunyi ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A'kum Rosley,

dan saya tidak faham apa yang anda maksudkan sebagai Salam Taqiyyah. Adakah salam untuk A.B dan salam taqiyyah untuk saya.

Kalau nak beri salam, katakan salam sahaja. Straight forward! Jangan mengelirukan. Atau memang saya tidak layak..

Last 2 weeks I went to Nikko Hotel in KL, makan lunch/buffet. They had Iranian Food Galore. Interesting dishes tapi less spicy and tak pedas. Dessert ok, semuanye manis2 belaka.

Tried to make a conversation with few iranis/arabs tourists masa lunch. Tapi tak jadi, they spoke little english. Tapi nice and friendly people.

Wassallam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jadi Rosley, nak tanya sedikit..macam mana orang shia commemorate occasions like Muharram or celebration..sembunyi-sembunyi ke?

Ini hanyalah experience saya..selalunya upacara yang kecil sahaja dan private. Semua yang datang dari undangan. Kita ada audio majlis ashura atau speech, kadang-kala ada yang akan membaca maqtal Al-Imam Hussein(as), Matam, Noha dan Marsia.

Julous(Perbarisan/Pararakan) hari Ashura kecil sahaja. Selalunya kaum lelaki akan berbaris selepas Adhan Zuhr bermula dari hadapan pintu pagar sehinggalah di hadapan mimbar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam guys/girls,

went back again 2 singapore on tuesday/wednesday. kali nie i drove all d way 2 singapore and guess what? stayed at Conrad. Very nice hotel but unfortunately confirmation of SARS just came out in the news.

Cut short d business visit, due family in kl dah bising. Drove back immediately yesterday night. am i doing d right thing? semoga SARS tidak berulang lagi, banyak kenalan yg dah macam sedara di sana.

Rosley,

anda tidak faham...

wassallam

Saya ada flight dari Singapore Ke Detroit dalam 1.5 minggu lagi. Takut dengar SARS. Bukan takut sakit .....tapi Quarantine. macamana ni? Flight dari KL pula terus ke Amsterdam dan kemudian NY(totally out of the way for me)

Do you think Changi Airport is Safe from SARS?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam,

U plan this way,

KL to HKG to Lax to Detroit. Via CX/UA code share or KL to BKK to LAX to Detroit or KL to Incheon/Korea direct to Detroit by KAL code share with MAS/Delta. Or senang dan mahal sikit, KL direct to LA LA land and onto Detroit.

if u go thru Heathrow/Amsterdam/Paris, Atlantic route, it will be expensive.

Do not worry about SARS in Spore. Overhyped and over panic. Enjoy ur flight and pray for hassle free in land of US. Untuk perempuan tiada masalah security, untuk lelaki menakutkan, takut kena 100% interrogation atau worst, kena strip.

Chow, nak pi solat jumaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam,

U plan this way,

KL to HKG to Lax to Detroit. Via CX/UA code share or KL to BKK to LAX to Detroit or KL to Incheon/Korea direct to Detroit by KAL code share with MAS/Delta. Or senang dan mahal sikit, KL direct to LA LA land and onto Detroit.

if u go thru Heathrow/Amsterdam/Paris, Atlantic route, it will be expensive.

Do not worry about SARS in Spore. Overhyped and over panic. Enjoy ur flight and pray for hassle free in land of US. Untuk perempuan tiada masalah security, untuk lelaki menakutkan, takut kena 100% interrogation atau worst, kena strip.

Chow, nak pi solat jumaat.

Brother

Sebelum ini, I checked Malaysian Airlines dan Singapore Airlines. Flight mereka hanyalah ke 2 atau 3 destinasi di USA shj seperti Chicago, Los Angeles, dan New York. Kalau ingin ke tempat spt Detroit, Pensy, Arz, atau lain-lain lagi, they have to link up with other airlines. Takkan nak bayar USD$500 untuk tiket USD$250 or less?

Second option is buy online, route from the closest airport. eg dari LAX ke DTW. tapi this is a hassle to checkout and check in not to mention waste time.

I bought NW(NorthWestern) KL-Singapore-Japan-Detroit, one hour transit in Singapore and another hour in Japan. Too late to cancel the tiket :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U fly Northwest?

Grumpy old flight attendants. Couldn't care less attitude and they just dumped the food tray on your table. Dan satu lagi, cramp seating, do u want 2 suffer 20++ hours? First class service is just like economy on MAS/SIA. Tapi u already bought the ticket..

So, bila u dah sampai kat US, do tell me ur N.W.A experience. Hopefully now depa dah OK.

Yea betul to UmHasan, no need for Sarah to apologise. Tapi next week mungkin I pergi lagi ke Temasek. Kalau my potential client agreed with d new contract.

rgds

Share this post


Link to post
Share on other sites
U fly Northwest?

Grumpy old flight attendants. Couldn't care less attitude and they just dumped the food tray on your table. Dan satu lagi, cramp seating, do u want 2 suffer 20++ hours? First class service is just like economy on MAS/SIA. Tapi u already bought the ticket..

So, bila u dah sampai kat US, do tell me ur N.W.A experience. Hopefully now depa dah OK.

Yes, I will be flying NW. I know how The Americans airlines are..nothing like Asian. I prefer to fly Singapore Airlines but Malaysian Airlines is also cool, clean and good food. But I guess it is okay as I will be saving time. I will definately tell you my NW experience if I am free

Share this post


Link to post
Share on other sites

B) Assalamualaikum semua terutama Tengku. Terima kasih . Saya memang baik sekarang ni. Kalau kena tol saya bayar, naik motor ada lesen, bayar roadtax, kalau lampu merah saya berhenti, kalau lampu hijau saya jalanlah.. marah sangat ke? Kalau polemik sunni/syiah saya tak geng dah... kalau dengan muktazilah nak juga. Ada lagi ke Muktazilah ? :!!!:

Umm Hasan - kadang-kadang kita terlepas maklumlah macam kisah dalam Taha ayat 18. Terima kasih kerana ingatan tersebut. :D

Tak tahu bila pulak boleh ngintai ni... minggu depan kot. (salam)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recent Posts on ShiaChat!

    • بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ {1} [Shakir 1:1] In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful. *****   وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ {107} [Shakir 21:107] And We have not sent you but as a mercy to the worlds.
    • Salam, After a long time I'm back to shiachat. Lots of change and I'm still not sure how things go. Went to chat to say hi, but it's not working. Is there something special with the chat or is it genuinely broken?
    • Salam, l read through your reference. Al-Majlisi is described as an "expert" in philosophy but why he uses pagan Greek ideas of harmony to organize his writings is not explained. Three English translators --Ali once, Skakir twice and Picktall thrice-- add this word into the reading. A couple of these verses is using "harmony" for reconciliation of the waw fa qaf  tri-literal root. The remainder are gross insertions of the word. Therefore, as far as l can find, "harmony" is not in Quran. Quran is revealed as "self-explained" so why use a pagan philosophy for delineation of subjects? Now again to the "love" part. Even though al-Majlisi uses it the fundamental problem of meaning still remains. We can define "prefer" as something more valued. We can define "endear" as an appreciation or even 'affection'. But we cannot define "love". Like the word genius, everyone has something to say about the word "love", but nobody can define it. Not sufficiently, at least. Allah-s.w.t. is not a "love god".
    • https://www.youtube.com/watch?v=2K31Ajbk8UI   video sound is persian(Farsi) with Eng sub  
×