Jump to content

Recommended Posts

(salam)

Dah lama menyepikan diri dari shiachat. Harap2 semuanya sihat belaka.

I'm just wondering since Malay community is quite big in here, is there any AB Malaysian community in overseas, particularly in UK/ROI?

Saya tak kenal ramai AB in real life but I would love to.

I went to a Husainiyya the other day but all of them are Iraqis, and to be honest I am more comfortable to mingle with my own races. Am not a racist ke apa, if I'm racist I won't be here where I am now, tapi yelah, kalau dapat kenal komuniti AB di kalangan orang kita sendiri, rasanya lebih seronok kan?

Kalau ada sesiapa di sini yang bukan di Malaysia, boleh bagitau saya? Tak perlu tulis di sini, boleh mesej saya since saya dah bukan basic member smile.gif

Salam,

I think I may be a little late in replying this :P I am also a Malaysian AB. Don't know if you know Ust. Kamil Zuhairi (yang kena cekup JAIS last year), but my dad and I know him personally. There are others that I know who are based at the Hauzah Ar-Ridha in Gombak, but I don't think I know their names. Kenal muka je heheh.

To answer your question (albeit a little late), I am due to go to Birmingham in February to continue with degree studies. And my father lives and works in Tehran (no, he's not Iranian :P). Are you also in UK/ROI? I don't really know anybody in AB, aside from Ust Kamil and a few others from Hauzah Ar-Ridha, so I think it would be nice to meet you :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam sunflower dan ashraf, dah lama saya tak jenguk kat sini. Dulu masa isu tangkapan tgh panas saya selalu jugak ke sini utk bg tahu kwn2 kita kat luar negara pasal apa yg berlaku di M'sia. Sebenarnya kalau nak cari kawan AB senang je... pergi ke fb. (Lebih baik buat akaun lain kalau nak jaga identiti). Saya boleh cdg berkawan dgn Ibnu Azmi Al Haidari. dia ni pengasas website shia-explained.com yg ada byk artikel2 dlm BM. Jugak, boleh pergi ke http://www.causes.com/causes/559231-we-support-freedom-for-malaysian-shias/actions yg dibuat oleh kwn2 dari luar negara utk menyedarkan dunia ttg apa yg dialami oleh para pencinta ahlulbait di M'sia skrg. Kebanyakan yg join 'cause' di situ adalah AB dari seluruh dunia. (skrg dah ada 2.384 org).

Cubalah cari di situ, mana tahu, tanpa disedari org sekampung kita pun AB!

Selamat menyambut Maulidur-Rasul dan Minggu Wahdat!

http://www.shia-explained.com/my/archives/2686

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam sunflower dan ashraf, dah lama saya tak jenguk kat sini. Dulu masa isu tangkapan tgh panas saya selalu jugak ke sini utk bg tahu kwn2 kita kat luar negara pasal apa yg berlaku di M'sia. Sebenarnya kalau nak cari kawan AB senang je... pergi ke fb. (Lebih baik buat akaun lain kalau nak jaga identiti). Saya boleh cdg berkawan dgn Ibnu Azmi Al Haidari. dia ni pengasas website shia-explained.com yg ada byk artikel2 dlm BM. Jugak, boleh pergi ke http://www.causes.co...n-shias/actions yg dibuat oleh kwn2 dari luar negara utk menyedarkan dunia ttg apa yg dialami oleh para pencinta ahlulbait di M'sia skrg. Kebanyakan yg join 'cause' di situ adalah AB dari seluruh dunia. (skrg dah ada 2.384 org).

Cubalah cari di situ, mana tahu, tanpa disedari org sekampung kita pun AB!

Selamat menyambut Maulidur-Rasul dan Minggu Wahdat!

http://www.shia-expl...y/archives/2686

B) (salam) saudara Kayjay, tak ada apa pun kat Shiaaction berita terakhir Julai 2011. Dah lama dah..... kalau Shia explained terbaru artikel 9 feb 2012. Terima kasih atas info saudara..... Wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saudara Rosley,

saya rasa isu penangkapan AB di Gombak tu dah makin sejuk... lagi pulak tak ada apa sgt cerita baru berkenaannya. Asyik tunda je.. skrg dah lebih setahun masih tak selesai. (mcm kes Anwar pulak).

Ibnu Azmi tu mmg bagus, dia rajin terjemah dan kutip artikel2 utk diposting pada website shia-explained.com tu. Terbaru dia buat Vlog (videolog) kat youtube... berani sungguh!

Ini videonya:

http://www.youtube.com/watch?v=4pozbQusq40

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saudara Rosley,

saya rasa isu penangkapan AB di Gombak tu dah makin sejuk... lagi pulak tak ada apa sgt cerita baru berkenaannya. Asyik tunda je.. skrg dah lebih setahun masih tak selesai. (mcm kes Anwar pulak).

Ibnu Azmi tu mmg bagus, dia rajin terjemah dan kutip artikel2 utk diposting pada website shia-explained.com tu. Terbaru dia buat Vlog (videolog) kat youtube... berani sungguh!

Ini videonya:

http://www.youtube.com/watch?v=4pozbQusq40

B) (salam) orang mana Ibnu Azmi tu, macam org Besut je tapi kat you tube asyik tersekat-sekat je....Wassalam.

B) (salam) Woi Ibnu Azmi hang lupa pakai kopiah tu tak nak taqiyah ke.... Wassalam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you looking for the propaganda videos that was aired on RTM? You may find them on youtube by following this link http://malaysiashia.blogspot.com/2012/03/two-part-progadanda-documentaries-from.html

I am also setting up another site for us http://kenalisyiah.blogspot.com/

I wrote the following introduction on my blog.

The other thing I am working on is setting up another blog for a few people. This blog is going to be a collaborative work among the Malay Speaking Syiah. Here is the url http://kenalisyiah.blogspot.com/

The aim of the Kenali Syiah (Know Syiah) blog is to introduce the teaching of Ahl al-Bayt (Shiism) in the Malay Language. As you are aware, the paranoid Malaysian Government forbid publishing or disseminating Shia related materials in any language. My collaborator hopes that this blog will introduce the correct teaching of Shia Islam to the Malay speaking world.

I don't really writes article posted on the Kenali Syiah blog. I format the article for publishing and re-arrange the content. The people who write these articles wish to remain anonymous

So, if you guys need something to be published in Malay language, please let me know either here or through private messages.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salamun Alaikum,

Video tu private. Macam mana nak tengok?

Waalaikumussalam. Video yg Ibnu Azmi tu ke? Kalau yg tu, kemungkinan besar dia dah tukar privacy videonya. Maklumlah, dlm situasi skrg lebih baik taqiyyah. Berita terbaru mengatakan ada fatwa mennyatakan BERAMAL pun tak boleh di Johor... itulah negara serba boleh...

Share this post


Link to post
Share on other sites

SA,

Saya tengok video ustadh Kamil dan Prof. Azmi debat di Bagan Serai kut, hujung tahun 2011. Pejabat Agama tu cuba nak perangkap diorang. Diorang nak Ustadh Kamil kata kalau tak percaya Imamat maka jatuh hukm kafir. Pasai apa la setengah2 ustadh sunnah kat Malaysia ni suka membuat fitnah. Hang tak suka Shiah to tak apa, tapi biaq la depa nak hidup.

La ni hari2 saya dok tengok videp Sayyid Kamal Haydari. Selama ni saya tengok videp dia, fuuuh dahsyat sungguh dia ni. Di ni kalau debat dengan ustadh2 Malaysia, habih, hancur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recent Posts on ShiaChat!

    • Yes it is good news. But we should be cautious not allow something new to emerge. Because end of something is beginning of new thing .
    • Most Shi'a don't pray? May I remind you that being a tarik al salat might be worse than adultery.
    • What are the possible meanings of word "Kitab" in Quranic Arabic?
      It appears that it has a wide range of meanings e.g.,

       كِتَابٌ مَّرْقُومٌ
      Written Book (83:20)

      كِتَابٌ مَّعْلُومٌ
      Term made known (15:4)

      كِتَابٌ يَنطِقُ بِالْحَقِّ
      Book which speaks with truth

      لَكِتَابٌ عَزِيزٌ
      A Mighty Book (41:41)

      كِتَابٌ حَفِيظٌ
      A writing that preserves (50:4)

      And today while I was reciting the chapter 27, I found that the same word "Kitab" is used in the meaning of letter.

      كِتَابٌ كَرِيمٌ
      Honorable Letter (27:29)

      اذْهَب بِّكِتَابِي هَذَا فَأَلْقِهْ إِلَيْهِمْ ثُمَّ تَوَلَّ عَنْهُمْ فَانظُرْ مَاذَا يَرْجِعُونَ قَالَتْ يَا أَيُّهَا المَلَأُ إِنِّي أُلْقِيَ إِلَيَّ كِتَابٌ كَرِيمٌ


      So as per translations, "Kitab" possibly means "Book", "Record", "Writing", "Letter", "Term"...

      Please share with me if you know more possible meanings of word "Kitab" or its root word "Ka Ta Ba"..
    • Out of curiosity - what would you personally require to know that God exits? I mean, do you wanna see a big white fluff of cotton to know God exists or something like that?
    • So now we will have to define sense and perception. Sense is ability to think and perception is ability to understand. And when you understand and think obviously you will deduce somethings.
×